Australisch WK-opportunisme - Reisverslag uit Sydney, Australië van Pieter Buss - WaarBenJij.nu Australisch WK-opportunisme - Reisverslag uit Sydney, Australië van Pieter Buss - WaarBenJij.nu

Australisch WK-opportunisme

Door: Pieter

Blijf op de hoogte en volg Pieter

11 Juni 2010 | Australië, Sydney

Spectaculaire update:

Plotseling zie je ze: voetbalfans in Australië. En dan heb ik het niet over Australian football maar over soccer. Groen-gele vlaggetjes wapperen uit de Grand Cherokees en andere rijdende monsters, shawls hangen om de nekken, winkels verkopen prullaria, en elk café claimt opeens dé World Cup-uitvalsbasis van Sydney (en dus Australie) te zijn. Weliswaar niet in zulke proporties als in Nederland, is ook hier de WK-gekte losgebarsten.
Maar alles op het laatste moment. Zo'n zeven uur voor de wedstrijd staat de televisie in bars -waar nota bene promotie wordt gemaakt voor het WK- nog afgestemd op -jawel-rugby. Even verderop wordt nog druk gebouwd aan de locatie waar zometeen de wedstrijden op grote schermen en met Australische barbie-lekkernijen en bier binnen handbereik worden gevolgd. De speaker stelt het trots: samen met onder meer Parijs en Rio de Janeiro is Sydney slechts een van de zeven wereldsteden die een heus Fan Fest organiseert. Dus iedereen mag het weten. Maar ik noem het opportunisme. Nu komende maand op de hele wereld alleen voetbal de klok slaat, kan Australie eenvoudigweg niet achterblijven. Zou er ook een Fan Fest zijn in Sydney als het land zich niet had geplaatst?
Saillant is ook nog eens dat er twee pleinen zijn: een voor de wedstrijden van Australië en een voor die van overige landen. Alsof de supportersgroepen van Australië en die van daarbuiten strikt gescheiden moet blijven. Dat staat volgens mij compleet haaks op het idee van Europese en Wereldkampioenschappen: namelijk gebroederlijk de spanning beleven en vervolgens feesten, of janken (afhankelijk van de uitslag). Toen ik zojuist een van de vrijwilligers vroeg waar het plein voor de wedstrijden van Australië worden getoond, haalde hij z'n schouders op. Geen idee, klonk het. Gekke mensen zijn het ook, die Australiërs.

De foto's geven alvast een kleine impressie van de laatste voorbereidingen. Ik houd jullie op de hoogte van het vervolg. Ergens zegt een stemmetje in mij dat Australië nog wel eens voor gekke dingen kan zorgen. Zo 'crazy' zijn ze wel namelijk....

NB: opvallend was dat al vele uren voor de wedstrijd Zuid-Afrika-Mexico velen het Fan Fest-terrein op wilden. Geen spoor van mensen die -gelet op het uiterlijk- uit die landen zouden kunnen komen....Indiers zag ik en sprak ik, en Aziaten....

• 11 Juni 2010 - 12:27

Gekke Fries:

Mooi stukkie! Leuk om te zien hoe het daar leeft. Wedstrijden zijn daar eind van de avond, 1 uur snachts of zelfs 5.00u dacht ik??

Hoop dat het mooi kunt volgen. Jammer dat je de huldiging van Oranje voor de wereldtitel mist op 12 juli ;)

• 18 Juni 2010 - 20:55

Jos Buss:

Hoi Pieter,

Hoe , bevalt het trekkende bestaan je nog steeds? Australie een beetje aan het ontdekken?.
    vandaag kregen wij je souvenirs van de Cook eilanden. heel origineel en een mooi pareltje !!!!
    Het leven hier kleurt langzaam ...oranje !
    Het schooljaar loopt bijna ten einde met alle leuke en minder leuke kanten die aan die periode vastzitten.

we bellen je binnenkort en houden elkaar ook op die manier op de hoogte van elkaars wel en wee..

veel lieve groetjes van ons.

PS: Gerard ,"de Fries" alles goed met jou en de liefde?

Verslag uit: Australië, Sydney

Heerlijk weerzien met Aotearoa

11 Februari 2011

'Tassie'
Pieter

Vriendjes en vriendinnetjes, Welkom op mijn online dagboek. Deze maestro gaat eind november voor 6 maanden (of wat langer) naar Nieuw-Zeeland en Australie. Op de terugweg pik ik nog een stukkie Azie (Thailand en Indonesie) mee. Om als een tweede Crocodile Hunter terug te komen, ben ik al druk bezig om in de vijver met de blote hand goudvissen te vangen en in weilanden achter schapen aan te hobbelen. Oefening baart kunst. Verder zijn de voorbereidingen ook uiterst serieus, als je weet hoeveel verzekeringen je wel niet moet checken en/of uitbreiden. Ik houd jullie via deze site op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. We'll keep in touch. Cheers, Pieter

Actief sinds 24 Aug. 2009